Turizam

Šta vidjeti u Jajcu

Vodopad

Plivski vodopad u središtu grada Jajca, nastao je prije 50.000 godina. Jajce se mijenjalo kroz historiju, mijenjale su se vlasti, ali je vodopad ostao isti. Prelijep i ponosan prkosi vremenu i osvajačima kojih je bilo mnogo. Simbol je kako Jajca tako i Bosne i Hercegovine. Ispod vodopada se rijeka Pliva ulijeva u Vrbas, nakon čega zajedno nastavljaju put prema Savi. Rijeka Pliva pravi mnoštvo ovih sitnih kaskada, vodopada, a posljednja kaskada je oko 20 metara visok vodopad što čini simbol Jajca i Bosne i Hercegovine.

Etno zbirka

Zavičajna etno zbirka Jajca svojim sadržajem, ima za cilj predstaviti običaje i tradiciju života jajačkog kraja, kulturno-povijesnu baštinu, kao i ljude koji su svojim radom i stvaranjem ostavili trag u njegovoj bogatoj povijesti. Eksponati u centralnom dijelu izložbenog prostora vezani su za običaje i tradiciju života u gradu i njegovoj okolini.

Gradska galerija

U staroj Kršlakovoj kući, naslonjenoj na gradski bedem, na putu prema Tvrđavi, smještena je Gradska galerija. Stalnu postavku galerije čine slike jajačkih i slikara čija su djela nastala tokom njihovog boravka u Jajcu u proteklom periodu. Osim slika dio stalne postavke su i skulpture autora jajačkog kipara Duška Rakite. U okviru svojih aktivnosti Gradska galerija uspješno organizuje škole crtanja i slikanja, kao i likovne kolonije.

Franjevački muzej

Franjevački samostan posjeduje više od 2.000 eksponata, a muzejska postavka obuvata tek oko dva posto ili oko 100 predmeta koji su dostupni javnosti. Najznačajniji eksponat Franjevačkog muzeja u Jajcu su ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Posjetioci Franjevačkog muzeja Jajce mogu između ostalog vidjeti i eksponate koji svjedoče o poštivanju vrhovnog rimskog božanstva Jupitera na području Jajca.

Katakombe

Katakombe se nalaze unutar gradskih zidina, kod Medvjed kule. Spomenik je podzemna crkva isklesana u živoj stijeni. U periodu krajem 14. i početkom 15. stoljeća, moćni vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić dao je nalog da se isklešu Katakombe kao mjesto posljednjeg prebivališta vojvodske porodice Hrvatinića. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća ulaz u Katakombe je nadsveden nadzemnim kamenim trijemom.

Tvrđava

Tvrđava Jajce bila je uporište grada Jajca, nekadašnje kraljevske prijestolnice i posljednje teritorijalno posjedovanje Kraljevine Bosne. Danas se tvrđava Jajce još uvijek nalazi na vrhu zaobljenog brda u središtu srednjovjekovnog grada, ali visoki kameni zidovi i stražarske kule sad samo zatvaraju travnati plato koji je bosanski kraljevski dvor jednom nazvao domom. Tvrđava je nekoliko minuta hoda od poznatog vodopada u centru Jajca.

Mitrej

Mitrej (3./4. stoljeće n.e.) je najstariji nacionalni spomenik u Jajcu. Kult nepobjedivog boga sunca – Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva, uključujući i provinciju Dalmaciju, u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine. Pripadnici mitraizma nastojali su smjestiti svoja kultna mjesta u pećinama, ali su izgrađivali i male jednoćelijske hramove – speleje, te ukoliko je teren dopuštao, ukopavali ih u zemlju.

Muzej II zasijedanja AVNOJ-a

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a osnovan je 1953. godine kao centralna jugoslavenska muzejska institucija memorijalnog tipa. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini zgrada u kojoj je održano zasjedanje bila je devastirana, a muzejska građa, osim nekoliko predmeta, otuđena. U septembru 2002. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je Dom AVNOJ-a nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine kome treba biti vraćena funkcija muzeja AVNOJ-a.

Mlinčići

Vodenice na rijeci Plivi, udaljene 5 km od centra Jajca, datiraju još iz srednjeg vijeka. Dvadeset vodenica, izgrađenih na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera, daju veliki doprinos ambijentu povijesnog grada Jajca i izraz su lokalne tesarske vještine i tradicionalnog načina građenja.

Plivska jezera

Svega par kilometara od Jajca nalazi se Veliko i Malo Plivsko jezero. Nevjerovatno je koliko mnogo mogućnosti za rekreaciju pružaju ova jezera. Od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, vožnje bicikla, šetnje i na kraju roštilja na poznatom izletištu kod mlinčića.